IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът ECDC забавя проекти за молове у нас

Компанията е отложила откриването на моловете в Пловдив и в Бургас

10:51 | 26.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Фондът ECDC забавя проекти за молове у нас

Инвестиционният фонд European Convergence Development Company plc (ECDC), който изгражда четири търговски центъра у нас, обяви, че планира да забави реализирането на някои от тях поради затруднената пазарна ситуация.

Откриването на търговския център Galleria Plovdiv, което бе насрочено за тази пролет, е отложено за последното тримесечие на годината. От компанията казват, че за проекта ще са необходими допълнителни инвестиции в резултат на забавяне на строителната програма, тъй като сегашното ниво на отдаване на площите не е достатъчно, за да бъде осигурено банково финансиране.

Наред с това ECDC е забавил и проекта за търговския център Bourgas Retail Park, който сега се очаква да бъде завършен през септември 2010 г., в сравнение с първоначалните планове за септември 2009 г. Фондът, заедно със своя партньор в проекта, Сиенит Холдинг АД, са направили някои промени в архитектурния проект на центъра, като в момента се водят преговори с потенциални ключови наематели.

Изграждането на центъра Mega Mall Rousse засега върви по план и центърът се очаква да бъде отворен през март 2010 г.

В момента компанията все още обмисля точния формат за развитие на мола в Сливен, като е започнала и преговори с потенциални ключови наематели. От ECDC съобщават, че стойността на парцела, върху който се реализира проектът, се е понижила от момента, в който той е бил придобит, като не се дават данни за точното понижение. От компанията уточняват, че поради липсата на сделки през последните месеци след влошаване на икономическите условия оценките на земя са „високо субективни“.

От фонда казват, че прогресът по инвестиционната програма на компанията у нас и в Румъния значително се е забавил от септември насам. Повечето участници на пазара на практика са в изчакване на стабилизиране на пазара, преди да обмислят нови сделки и инвестиции.

От компанията съобщават, че проучват пазара в двете страни и за потенциални сделки по придобиване на активи в затруднено положение.

Компанията отчете загуба преди данъци и извънредни отчисления в размер на 700 хил. евро за 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още